Tidligere fotballproff valgte Søgne som familiens nye hjemsted

Fra Island til Søgne

Høy og luftig, med sjøen på flere kanter, bor Harpa Lind Harðardóttir og Stefán Gíslason. De har både tegnet og vært med på å bygge drømmehuset her på Langenes, nærmere bestemt i Kilenesvegen. Familien på fem kommer fra Island, men Stefáns jobb som fotballproff har sørget for mange stopp rundt om i Europa, før de landet i Søgne. Med på lasset er også den tolv år gamle chihuahuaen Bella, som flyttet til Norge for å bli pensjonist.

Les mer om Langenes her!

Nøye gjennomtenkt

Gjennom byggeprosessen bodde familien på Torvmoen i Søgne -men flyttet inn i husets underetasje i slutten av april. Den inneholder nemlig en fullt utstyrt to-roms leilighet, i tillegg til «guttevdeling», hvor parets hjemmeboende sønner har soverom, TV-stue og egen terrasse.

Det 309 kvadratmeter store funkishuset har en eksepsjonell utsikt, og er spekket med smarte løsninger og flotte detaljer. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Det er Harpa som har sørget for de gode planløsningene, forteller Stefán. – Hun er utrolig flink til å se muligheter.

Harpa er interiørdesigner, og jobber nå som kjøkkentegner. Sammen med arkitekt har hun tegnet og planlagt både eksteriør og interiør. Dette er tredje, og forhåpentligvis siste, gang de bygger hus, så hun vet godt hva som fungerer og ikke. Nå gjenstår bare å få orden på takterrassen og hagen, pluss noen detaljer inne.

Vi ser for oss en urtehage på taket. Og et langbord. Her skal vi nyte mange sommerkvelder fremover, sier Stefán. Utsikten fra takterrassen er helt fenomenal.

Det blir ingen gressplen, fortsetter Harpa. – Målet er null vedlikehold, så vi går for blomsterbed og støpt platting med utekjøkken i stedet. Tomta deles inn i soner, og alt skal utnyttes med for eksempel jacuzzi, utesauna og bålpanne.

Fasaden er ikke helt ferdig, den skal ha detaljer med lavastein fra Island.

Da får vi med en bit av Island til Norge. Det føles bra, sier Harpa.

Finn ditt nye boligområde i Søgne her!

Plutselig håndverker

Byggingen av huset førte faktisk til et karrierebytte for Stefán, som den første tiden trente Søgnes A-lag for herrer.

Jeg var så ivrig i byggeprosessen, og jobbet like mye som snekkerne på huset, ler han.

Han hadde lyst til å prøve noe helt nytt, og veien til ny jobb ble kort. Nå er han tømrerlærling hos byggmester Oddleif Henriksen, som bygde huset for dem.

På Island hadde paret egen bedrift, hvor de designet miljøer for offentlige bygg, hoteller og restauranter. De importerte møbler fra Italia, og flere av disse har fått plass i deres nye hjem. Også kjøkkeninnredningen er spesialbestilt fra Italia.

Les om et annet par som også bygget drømmehuset i Søgne!

Lengtet hjem

Vi fikk en slags hjemlengsel til Norge. Harpa forteller at de har bodd i landet ved to anledninger tidligere, nærmere bestemt i Drammen og Bærum, da Stefán spilte fotball for hhv. Strømsgodset, Lillestrøm og Lyn.

I 2015 var familien bosatt på Island, men bestemte seg for at de skulle flytte «hjem» til Norge innen fem år. Pandemien sørget for en liten utsettelse, men nå er de på plass. De har ingen tilknytning til Sørlandet, og vurderte flere andre byer, men ingen nådde helt opp.

I Bergen regner det for mye og Stavanger har for mye vind. I Trondheim er det like kaldt som på Island. Stefán forteller at valget falt på Kristiansand og Søgne fordi det er mildere vintre her, og varmere somre.

At det ikke er langt til flyplass var også viktig, siden de har både venner og familie i utlandet.

I tillegg er Søgne er landlig, men nær alt du trenger.

Vi elsker Langenes, sier Harpa. – Folkene. Naturen. Kort vei til skog og sjø. Og til Kiwi, ler hun. – Vi kaller butikken for kjøleskapet.

Hun understreker at de helst handler lokalt.

Det er viktig å støtte opp om lokale butikker.

Se alle turområdene i området her!

Kjøpte usett

Tomta kjøpte paret uten å ha vært på befaring. . Når det er sagt, må det også nevnes at de fikk god hjelp av Bjørn Stephansen i Repstad Eiendom. Stefán og Bjørn spilte nemlig fotball sammen i Strømsgodset for mange år siden, og kjenner hverandre godt.

Vi kikket først etter tomt på andre siden av byen, men vi syntes det var litt for tett mellom husene der. Så dukket denne muligheten opp, og vi grep sjansen.

Harpa er ekspert på boligtomter, skyter Stefán inn. – Hun har fulgt med på Finn.no i åtte år!

Ekstraservice

Mens familien bodde på Island, tok Bjørn turen innom tomta flere ganger for å sende bilder, og de hadde også et videomøte med ham fra boligtomta.

Dette hjalp oss veldig, og vi tok sjansen på å kjøpe uten å ha sett tomta "live", forteller Stefán, som berømmer den gode prosessen de hadde med Repstad Eiendom.
Da vi endelig var på plass i Norge og byggeprosessen startet, var det et veldig godt samarbeid, fortsetter han. – Vi kan absolutt anbefale andre å ta kontakt med Repstad Eiendom for å få gode råd og hjelp hvis man vil bygge fra grunnen.

Nå har vi hus og hytte i ett, sier Harpa fornøyd. Et sted vi kan bo til vi blir gamle. Huset er designet slik at vi kan bo kun i første etasje og få alt på en flate om vi vil.

Hele prosessen har gått over all forventning. Vi har vært veldig involvert hele veien og har hatt god kontroll.

Det beste med å bo her er roen.

Finn ditt nye boligområde i Søgne her!

Et eget paradis

Stefán forteller om hvilepuls og harmoni etter en hektisk karriere som fotballproff.

Når jeg kjører Langenesveien og nærmer meg hjemme, kan jeg kjenne skuldrene senke seg.

Også barna stortrives i Søgne. De er vant til å flytte til nye steder, og tilpasser seg raskt. Yngstemann Elvar, går i femte klasse på Langenes skole. Han snakket ikke så godt norsk da de kom hit, men skolen tok grep og ansatte de en assistent som snakket islandsk frem til han hadde lært seg språket.

Det har vi ikke opplevd noen andre steder – det er helt fantastisk, smiler Harpa.

Han er også en flittig bruker av kulturskoletilbudet på Tangvall, hvor han får pianoundervisning.

Gisli på 19, går siste året på KKG. Et ankelbrudd satte stopper for en eventuell fotballkarriere, men treningsgleden har han beholdt. Birgir (23) er dataingeniør og bor for tiden i USA. Leiligheten i kjelleren kommer godt med når han og samboeren kommer på besøk.

Se alle skole og barnehagetilbudene i Søgne her!

Ingen landkrabber

Når man bor ved sjøen på Sørlandet, må man jo ha egen båt! På Island var ikke båtlivet like forlokkende.

Der er det mye vind og lite skjærgård, sier Stefán. Det er ikke veldig romantisk å blåse på skjær.

Han har tatt båtførerprøven, og til tross for null erfaring kjøpte de en skjærgårdsjeep som har vært flittig i bruk.

Vi tenkte: «dette må vi bare lære», og satte kursen mot holmer og skjær. Andre båtfolk har vært så hjelpsomme, sier Harpa. – I fjor var vi stadig på sjøen, medbringende solkrem, lunsj og padelboard. Denne sommeren har gått med til husbygging, men neste sommer er vi klare igjen.

De er ikke de eneste i gata som ikke har røtter på Sørlandet. I nabolaget er det er folk fra Bergen, Trondheim, Stavanger og til og med Singapore. Noen bruker huset som sommerhus nå, men har planer om å flytte hit etter hvert.

Vi har det så godt her. Harpa smiler. – Vi føler oss privilegerte som får lov å bo på Langenes, og ser frem til å bli bedre kjent med nærområdet. Til nå har vi brukt Svendsheia og området rundt Helleviga, men det er jo så mange flotte områder her.

Nå gleder vi oss til alt er ferdig. Da skal vi hvile og nyte det vi har skapt, sier hun og avslutter med

Livet er for kort til ikke å prøve å bo i Søgne!

Les mer om båtlivet i Søgne!

Barnevennlige
Søgne

Vi har gode skoler og barnehager, med dedikerte voksne – og trygge oppvekstmiljøer for barn. Og skal du bygge egen bolig – eller flytte hit – vil du raskt oppleve at skoler og barnehager ligger i umiddelbar nærhet til noen av de flotteste boligprosjektene i hele bydelen.

Se alle våre boligområder

Sentrale
Søgne

Ja – du leste riktig. For med ny vei i retning øst og vest – har avstand og reisetid blitt mindre og mindre. Samtidig har kollektivtilbudet blitt bedre – sånn at du alltid har valgmuligheter – hele året. Så enten du skal forflytte deg lokalt i det daglige, eller lenger unna – Søgne er mye nærmere alt enn du tror!

Fra Tangvall til Kristiansand tar det ca. 15 minutter med bil.

Les mer om kollektivtilbudene

Skjærgårdsparadis
i Søgne

Skjærgården utenfor Søgne, er kanskje den vakreste i hele Norge. Vi har en kystlinje som er nær, tilgjengelig for de aller fleste – og tilbyr muligheter i særklasse. 

Båtliv er en del av vår kultur, og vi haren skjærgård bestående av øyperler i massevis. Det vrimler av båter nesten året rundt, og vi har båtplasser til alle som ønsker.

Se mer om båtlivet

Levende Søgne

Søgne består av så mye mer enn det du ser. Tangvall som er selve hjertet, vokser seg større og mer mangfoldig enn noensinne. Et levende sentrum, for både mennesker og butikker.

I tillegg har Søgne idrettslag og foreninger for alle – inkluderende og veldrevet. Massevis av voksne som bidrar frivillig – og tilbud som hele tiden er i god vekst. Variert og forskjellig – for alle aldre og interesser. 

Se alle fritidstilbud

Frodige Søgne

Liker du natur – har vi det beste å by på. Vi har kanskje ikke mer natur enn mange andre, men den er mye nærmere. For nesten uansett hvor du bor her, vil du oppleve det grønne og frodige rett utenfor døren – med uendelige muligheter for turer. Godt vedlikehold av mennesker som dyrker gode opplevelser – og tilpasset alle aldre og nivåer.

Se alle turområder

Badevennlige
Søgne

Vass på langgrunne strender, stup fra et nakent svaberg –eller – ta kveldsbadet i et sommervarmt ferskvann! I tillegg til en fantastisk skjærgård har du i Søgne tilgang på en rekke flotte og tilrettelagte badeplasser, både i sjø og i ferskvann.

Søgne er som skapt for badenymfer, i alle aldre.

Se alle badeplasser
Til toppen